Kwaliteitslabel Quality Bars gelanceerd in de Gentse Overpoort

Kwaliteitslabel Quality Bars gelanceerd in de Overpoort

Met de start van het academiejaar lanceerde VAD (Vlaams expertisecentrum voor Alcohol en Drugs) samen met de horecasector het Quality Bars-label. Dat is een kwaliteitslabel voor bars en uitgaanscafés die een veiligere, gezondere en dus plezantere uitgaanslocatie creëren. Het project draait momenteel proef in de nachtzaken van de Overpoort, de populaire Gentse studentenstraat. En met succes, want bij de helft van de Overpoortcafés hangt de Quality Bars-sticker al aan de deur. Hun barpersoneel volgde onze videotraining "Verantwoord Alcohol Schenken", een voorwaarde om het kwaliteitslabel te behalen.

Quality Bars zorgen voor hun gasten

Elke bar, elk dans- of uitgaanscafé kan een Quality Bar worden, als ze dat willen. Ze moeten daarvoor minimaal deze vijf basismaatregelen invoeren:

  • de klanten informeren over uitgaansrisico’s door infoaffiches over gehoorschade, veilig vrijen, alcohol & drugs, … uit te hangen; 
  • informeren over vervoersmogelijkheden zodat de (dronken) klanten veilig thuis geraken;
  • een EHBO-koffer en -procedure in huis hebben;
  • gratis oordoppen aanbieden en de wettelijke geluidslimiet naleven;
  • en vooral: het barpersoneel opleiden rond verantwoord alcohol schenken. Daar helpen wij graag aan mee! Via onze korte, luchtige videotraining laten we de barmedewerkers inzien dat ze meer invloed hebben op het drankgebruik in hun café dan ze denken. En ze krijgen concrete tips en technieken om het plezant en veilig te houden voor iedereen.

De bars kunnen nog een stapje verder gaan

Het staat hen vrij om nog extra maatregelen te treffen: gratis water aanbieden, condooms ter beschikking stellen, een rustige “chill-out-ruimte” voorzien, een vestiaire inrichten,... Per maatregel krijgt de bar/het café een sticker die hun professionele aanpak in de verf zet.

Horeca Vorming stapte met overtuiging mee in dit project. Het Quality Bars-label stimuleert bars en cafés om zich verder te professionaliseren. De stickers maken hun inspanningen zichtbaar en met wat geluk mist dat zijn effect op (het gedrag van) de klanten niet. Na deze proefperiode, willen we het label en dus ook de videotrainingen uitrollen in de rest van VlaanderenVia onze nieuwsbrief houden we je verder op de hoogte. Op de website van de VAD lees je uitgebreid over het project en je kan er alvast jouw café aanmelden voor het Quality Bars-label.

More...