Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen over werknemersopleidingen

Klik op de vraag of scroll naar beneden.

1. Wie kan opleidingen volgen?

Horeca Vorming is het sectorfonds voor de horeca. Onze opleidingen richten zich in de eerste plaats naar werknemers in PC 302. Hoe we je kunnen helpen, hangt af van je tewerkstellingsstatuut en je profiel. 
 
  • Werknemers in de horeca (PC 302), ook extra's en werkstudenten, kunnen onbeperkt deelnemen aan de opleidingen. Je kent je statuut niet? Contacteer dan je sociaal secretariaat of bekijk je meest recente loonfiche.
  • Zaakvoerders, medezaakvoerders, meewerkend echtgenoten, vennoten met personeel in dienst kunnen deelnemen aan het open opleidingsaanbod, op voorwaarde dat hun medewerker(s) de voorbije 2 jaar minstens één opleiding volgde(n) bij Horeca Vorming. 
​Belangrijk voor werkgevers:
- Je hoeft géén lid te zijn van de beroepsfederatie Horeca Vlaanderen om deel te nemen aan onze opleidingen.
- Je kan sowieso deelnemen aan de leermeesteropleiding, alle opleidingen rond kostenbeheersing en de cursus HACCP.
- Ligt het momenteel moeilijk om je personeel in te schrijven? Contacteer de vormingsconsulent, mail of bel (02 513 64 84) ons.
- Je hebt wel een RSZ-nummer maar hebt momenteel geen personeel in dienst? Contacteer de vormingsconsulentmail of bel (02 513 64 84) ons.
 
  • Werkzoekenden of zelfstandigen die minder dan één jaar geleden nog in de sector werkten, kunnen deelnemen aan het open opleidingsaanbod.
  • Flexijob en interim is niet toegelaten tot het open aanbod. Om hun overstap naar een vaste job in de sector te helpen stimuleren, kunnen zij wel deelnemen aan interne bedrijfsopleidingen.
​We hanteren deze toelatingsvoorwaarden voor opleidingen die na 1 januari 2018 plaatsvinden. 

2. Waar kan ik opleidingen volgen?

De opleidingen in open aanbod vinden plaats in moderne en vlot bereikbare locaties in heel Vlaanderen. Vanaf voorjaar 2018 zijn er 3 nieuwe opleidingslocaties: Halle (Vlaams-Brabant), Turnhout (Antwerpen) en Aalst (Oost-Vlaanderen). Op elke opleidingspagina vind je de opleidingsdata en -locaties. De gedetailleerde adresinformatie bezorgen we je enkele weken vóór aanvang van de opleiding.
 

3. Hoe schrijf ik in voor een opleiding?

Surf naar deze pagina www.fanvanhoreca.be/opleidingen/werknemers. Klik op het opleidingsthema naar keuze. Vervolgens vind je een overzicht van alle opleidingen. Per opleiding is er een link naar een online inschrijvingsformulier. Houd zeker je rijksregisternummer en RSZ-nummer of ondernemingsnummer bij de hand. Na je inschrijving ontvang je een bevestigingsmail. Enkele weken vóór de opleidingsdag bezorgen we je alle praktische info.
 

4. Wat leveren de opleidingen mij op?

  • Concrete tips, tricks en tools die snel het verschil maken op de werkvloer. Dat merken de klanten ook!
  • Originele ideeën en interessante informatie.
  • Een inspiratieboost: je leert van elkaar en van vakexperten.
  • Je blijft bij in een snel evoluerende sector.
  • Je krijgt een getuigschrift of een erkend certificaat. 
Je personeel tevreden, jij tevreden, ... je klanten tevreden!
 

5. Wat typeert de opleidingen van Horeca Vorming?

  • Veel bijleren op korte tijd
  • Begeleiding door professionele lesgevers met horecaervaring en/of -voeling
  • Opleiding in kleine groepen met ruimte voor interactie en individuele vragen
  • Gratis deelname
  • Altijd wel een opleiding in jouw buurt

 

6. Hoe organiseer ik een opleiding in mijn zaak?

  • Welke opleidingen kan ik organiseren in de zaak?
Elke opleiding die je in het open opleidingsaanbod terugvindt, kan in principe doorgaan in de zaak, als je over de nodige faciliteiten beschikt. Heb je een opleiding in gedachten die je niet in het aanbod vindt? Bespreek het met de vormingsconsulent. Hij/zij helpt je graag verder.
  • Hoe groot moet de groep zijn?
Een interne opleiding kan enkel doorgaan als er voldoende deelnemers zijn. Je dient minstens 8 of 10 (afhankelijk van de opleiding) werknemers samen te brengen. Je kan ervoor kiezen om te 'clusteren' met één of meer andere horecazaken uit je buurt. Zowel werkgevers als werknemers kunnen deelnemen. Vanaf 1 januari 2018 kunnen ook flexijob- en interimmedewerkers aansluiten bij interne opleidingen.
  • Hoe vraag ik een interne opleiding aan?
Twijfel niet en mail of bel zo snel mogelijk de vormingsconsulent van jouw provincie. Hij/zij helpt je graag verder en doorloopt met jou de nodige stappen. De contactgegevens vind je hier.
 

7. Hoe blijf ik op de hoogte?

Schrijf je in op onze nieuwsbrief. Volg ons op Facebook en Instagram. Houd regelmatig deze website in de gaten.

8. Kan ik de opleidingsbrochure nog ontvangen?

Natuurlijk! De opleidingsbrochure werd in november '17 opgestuurd naar alle horecaondernemingen en individuele werknemers. Misschien heb je 'm over het hoofd gezien? 

Vul jouw gegevens in via dit formulier en we sturen er eentje op.

Misschien ben je meer gebaat bij een uitgebreider advies? Contacteer de vormingsconsulent van jouw provincie en hij/zij maakt graag tijd voor jou.

Keer terug naar de werknemersopleidingen.

More...