Kersttip 1 – Bereid enkele sublieme mocktails

(c) David Van Bael

De BOB onder het gezelschap verdient beter dan een cola of water. Bied hem een sublieme mocktail aan. Wedden dat de anderen in het gezelschap er niet kunnen aan weerstaan? Om je op weg te helpen geeft Dave Aertgeerts, vaste trainer bij Horeca Vorming Vlaanderen & barexpert, zijn kersttip: enkele recepten van mocktails voor de feestperiode. Duik met hem achter de bar tijdens zijn Mocktails & Health drink opleiding en nog vele andere opleidingen.

BASIL SMASH

 • 12 blaadjes basilicum
 • 1 tl rietsuiker
 • 1,5 cl rietsuikersiroop
 • 4 cl versgeperst citroensap
 • Henry Thomas Ginger Beer

Muddle de basilicumblaadjes met de rietsuiker in een stevig Old Fashionedglas. Doe hierover het citroensap en de rietsuikersiroop.nVul op met crushed ijs tot bovenaan het glas, roer even met de barlepel en top af met Ginger Beer (te verkrijgen via de drankleverancier of speciaalzaak). Afwerken doe je met basilicum, citroenzeste en veenbesjes.

SPICED MANGO LEMONADE

 • 4 cl Monin Spiced Mango
 • 4 cl versgeperst citroensap
 • 10 cl Ginger Ale

Doe de Mangosiroop en het citroensap in een mooi, groot limonadeglas, gevuld met ijsblokjes. Meng even met de barlepel en vul aan met de Ginger Ale. Werk af met een stukje mango, een takje munt en een twist van sinaaszeste.

RASPBERRY DELIGHT

 • 6 frambozen
 • 2 cl rietsuikersiroop
 • 1 cl violetsiroop
 • 4 cl versgeperst limoensap
 • Citroenlimonade

Kneus de frambozen in een mooi limonadeglas. Giet hierover het limoensap, de rietsuikersiroop en violetsiroop en roer met de barlepel. Vul op met crushed ijs en top af met citroenlimonade.  Als versiering gebruik je best een verse framboos, takje munt en viooltje.

CYLANTRITO

 • 12 tot 15 blaadjes verse koriander
 • 1 tl rietsuiker
 • 1,5 cl rietsuikersiroop
 • 4 cl citroensap
 • Ginger Beer

Kneus de korianderblaadjes in de rietsuiker met de muddler. Giet hierover de rietsuikersiroop en het citroensap. Roer even met de barlepel en vul op met crushed ijs. Vul af met Ginger Beer (ongeveer 4 cl). Garnering: Korianderblaadjes, Citroenzeste en gember.

WIE IS DE TRAINER ACHTER DAVE AERTGEERTS?

Fan van horeca sprak met Dave Aertgeerts om te ontdekken wat hem motiveert als trainer, wat zijn favoriete mocktail is, ... . Ontdek hier de trainer achter Dave Aertgeerts!

Wat is jouw ervaring / drive als trainer in drankopleidingen?

Standaardverhoging.  Wanneer ik in mijn vrije tijd een horecazaak bezoek, valt het me dikwijls op hoe weinig productkennis er is bij het personeel. Een tijdje geleden stelde ik, zittend aan de bar, de vriendelijke vraag aan een bartender wat eigenlijk het verschil was tussen wodka en gin. Hij hief zijn schouders op en vroeg of ik het zelf wel wist… Ik hief mijn schouders. Het leek me op dat moment opportuun om gewoon een Bacardi Cola te bestellen, en deze rustig te ledigen, betaalde mijn rekening met 1,80 euro fooi en heb sindsdien de zaak niet meer bezocht. Zulke dingen zijn veelvuldig schrijnend. 

Hoe ben je in de functie van trainer terechtgekomen ?

Ik werkte al een paar jaar als F&B manager voor verschillende hotelketens. Zo werd ik gevraagd om voor een grootschalig horecaconcept een perfecte bar uit te tekenensignature drinks uit te denken en hun personeel te trainen in productkennis, vakmanschap en upselling. Na deze positieve samenwerking ging de bal stilletjes aan het rollen en kreeg ik de mogelijkheid om van mijn passie mijn beroep te kunnen maken

Waar haal jij voldoening uit als trainer ?

Kennis betekent niets als je het niet kan delen. Het doet me steeds opnieuw plezier wanneer deelnemers me leuke berichtjes via sms of Facebook sturen. Daar haal ik enorm veel voldoening uit. 

Wat is jouw favoriete mocktail en waarom?

Voor mij persoonlijk is dit echt afhankelijk van het seizoen, het gezelschap, de sfeer in de venue en het aanbod op de aperitiefkaart. Meestal gaat mijn persoonlijke smaak uit naar een heerlijke drink met een frisse, licht gezoete citrustoets en een druppeltje bitter om de volledige smaaksensatie te ervaren.   

Waarom is een receptuur niet voldoende om de perfecte mocktail/cocktail te bereiden?

De manier waarop een cocktail bereid wordt, is bepalend voor zijn smaak en sterkte. Als je je stirtechniek niet op de correcte manier toegepast, heeft dit een grote impact op het smaakprofiel van je drink. Het is dus echt noodzakelijk dat je deze techniek op de juiste manier aanleert. Als je via het web op zoek gaat naar een bepaald recept van een cocktail, zie je dat er veel verschillen zijn in dat ene recept. Het is belangrijk te weten hoe het nu echt hoort, en dat zie je tijdens één van onze trainingen. 

Ontdek hier de verschillende opleidingen waar je samen met Dave Aertgeerts achter de bar kruipt:

Mocktails & Healthdrinks
Bar basics
Spirits
Cocktails Level 1
Cocktails Level 2
Cocktailflairing
Rum (nieuw)
Gin & Tonic (nieuw)
Whisky & Whiskey (nieuw)

More...