Jonge koks trainen hun fileerskills

 

Een tiental Vlaamse hotelscholen trainden hun fileerskills in de Nieuwpoortse vismijn. Enkele visexperten, The North Sea Chefs deelden hun kennis over de kunst van het fileren en versnijden van vis. Een expertise die veel te weinig aan bod komt in de hotelscholen door het grote aantal leerlingen en de soms hoge prijzen, benadrukt Eveline Heyman (leerkracht van het Ensoristituut te Oostende). Deze fileersessie stoomt de leerlingen klaar voor de nationale wedstrijden (AEHT Palm Trofee) die volgende week doorgaan (20 en 21 februari).  Bekijk hier de fileersessie: http://www.focus-wtv.tv/nieuwpoort en hier de foto's:http://www.vlamdownloads.be/vis/FileersessieAEHT.

Tijdens deze sessie kwamen minder bekende vissen aan bod zoals: de rode poon, hondshaai, horsmakreel en steenbolk. Naast het leren fileren, is ook de kennis van vissoorten onmisbaar vertelt één van de North Sea Chefs, Danny Huyghebaert. Zo vertelt hij aan de leerlingen hoe ze de kwaliteit van een vis kunnen controleren. En de gouden regel in het vak: blijf zo dicht mogelijk tegen de graat, zo heb je het minst afval! Een gulden tip die ze meenemen naar de wedstrijd van volgende week.

Horeca Vorming organiseerde ook een fileersessie voor enkele werknemers uit de sector. Deze ging door in het hart van de visindustrie: de vismijn van Oostende. De fotoreportage vind je op Facebook.

Moeiteloos vis kuisen en de kwaliteit beoordelen: een handigheid en vaardigheid die je wil trainen? Volg dan de tweedaagse opleiding in het hart van de visindustrie: de vismijn van Oostende. ‘Vis-soorten en kwaliteiten, fileren & versnijden’.

More...