Antwerpse bars werken actief mee aan opleiding toekomstige bartenders

In 8 weken tijd worden 14 jonge, gemotiveerde werkzoekenden opgeleid tot bartender. Het intensief trainingsprogramma vindt plaats in Antwerpen en loopt van 5 maart tot 27 april. Het gevarieerde opleidingsprogramma bestaat uit praktijk- en theorielessen en een werkplekleren-component. Drankenconcern Diageo is de bezieler van dit concept. Onder de noemer Learning4Life werden alleen al in Europa de voorbije 2 jaar 1000 werkzoekenden opgeleid op barman. Bij ons zijn de drijvende krachten Horeca Vorming, VDAB, trainers Dave Aertgeerts, Kevin Strubbe én de Antwerpse bars. Deze laatsten zijn vlot op de kar gesprongen. Dit bewijst dat de horeca actief wil mee werken aan de ontwikkeling van talent.

Een gesprek met Graham, zaakvoerder Cocktails at Nine

Cocktailbar Cocktails at Nine is één van de vaste opleidingslocaties in dit project. Wij hadden een gesprek met eigenaar Graham Herbert. Hij twijfelde geen seconde toen we hem benaderden met de vraag om zijn bar open te stellen als vaste opleidingslocatie voor het Bartender-trainingsprogramma. Maar Graham gaat nog een stapje verder. Zijn 4 vaste bartenders –die behoren tot de wereldtop!- wijken geen seconde van de zij van de deelnemers. Ze geven waardevolle tips & tricks en brengen de finesses van het vak bij. En hun enthousiasme werkt aanstekelijk voor de cursisten. Graham gelooft sterk in de kracht van training en vorming. Waarom, dat lees je in dit interview.

Waarom werk je mee aan dit trainingsprogramma?

Ik en mijn team zijn eigenlijk “gastheer” in dit project. Wij zijn grote fan van dit trainingsprogramma en van training in het algemeen. Goed opgeleide mensen zijn cruciaal voor het succes van een zaak. Maar klassieke opleidingen zijn niet altijd de meest motiverende. Ik stel mij bar ter beschikking omdat ik denk dat die setting ook echt kan inspireren. Mijn team is ook aanwezig. Zij weten als geen ander wat iemand tot een goede bartender maakt en ze hebben zelf ook de kneepjes van het vak moeten aanleren. Door de opleiding in een echte bar te  volgen, kunnen de cursisten zich ook beter een beeld vormen van de werkelijkheid. Ze worden gestimuleerd om na te denken over hun eigen toekomst: “Waar zie ik mezelf werken? Wat vind ik belangrijk in de job?” Gaandeweg wordt het antwoord op deze vragen gevormd.  

Bartender is een knelpuntberoep. Merk jij dat ook?

Helaas wel. Het is geen sinecure om in de cocktailwereld een geschikte bartender te vinden. Er worden hoge eisen gesteld en je moet je blijven ontwikkelen. Opleiding is een rode draad door het beroep van bartender. Hier in Antwerpen is de cocktailscene aan het boomen en de vraag naar goede barmannen en –vrouwen neemt dus enorm toe. Er komen cocktailbars bij en ook restaurants willen meer en meer uitpakken met een originele cocktailkaart. Ik vind het goed dat er hoge eisen gesteld worden aan het barpersoneel. Maar ik besef ook dat werkgevers daar ook zelf iets voor moeten doen. Ik investeer dus heel bewust in de training van (beginnende) bartenders.

Wat is de grote meerwaarde van dit trainingstraject?

Dit trainingsprogramma ligt mij nauw aan het hart, omdat het echt resultaatgericht is. Er werd heel goed nagedacht over de lesinhouden. De combinatie tussen praktijk- en theorieopleidingen, in echte bars is uniek. Daarnaast is er sprake van persoonlijke coaching met als einddoel om de werkzoekende aan de slag te krijgen én te houden. Ik ben er zeker van dat deze opleiding heel goed gaat prijken op de cv van de werkzoekenden en dat het een perfecte springplank is voor een veelbelovende loopbaan in onze sector. Het doet mij plezier dat ik kan meewerken aan de toekomst van jonge mensen.

Het programma is 10 dagen bezig, hoe doet de groep het?

Heel goed! De cursisten zijn zeer gemotiveerd en enthousiast. Ze zijn altijd op tijd, praten veel met elkaar, stellen vragen, denken actief mee. De teamspirit zit er ook echt in. Het is leuk om te zien hoe ze aan elkaar hangen. Ik ben er eigenlijk nu al van overtuigd dat ik dit concept nog wil herhalen om onze mooie cocktailscene mee te laten bloeien en groeien.

 

 

More...