Vind stagiairs en leerjongeren: een handig overzicht

Bouw aan je eigen zaak, de toekomst van de sector én de toekomst van een jongere.

Heb je zin om je kennis en passie door te geven aan de volgende generatie? De Gids voor stage- en leercontracten (2017-18) helpt je alvast om de juiste centra voor deeltijds onderwijs, Syntra campussen, hotelscholen of hogescholen in jouw regio te contacteren. Je krijgt een praktisch overzicht van alle mogelijke scholen, de opleidingen die ze aanbieden, de contactpersoon per school en de types werkplekleren: de voltijdse stage of het systeem van ‘leren en werken’. 

Update: Duaal leren komt nu ook op in de voltijdse hotel- en grootkeukenscholen. Ontdek hier welke scholen het duaal traject Hotelreceptionist aanbieden. Ontdek hier welke scholen het duaal traject Grootkeuken & Catering aanbieden. 
 
  • Ik wil de Gids digitaal doorbladeren -> raadpleeg hem hier
  • Ik zou graag een papieren versie krijgen-> stuur ons een mail
  • Ik wil meer weten over het systeem van 'leren en werken'-> neem een kijkje op www.fanvanhoreca.be/oao of contacteer de sectorconsulent van jouw provincie: klik hier.
  • Ik heb al een leerling onder mijn vleugels en wens ondersteuning in mijn rol als mentor -> klik hier.

Abdul, van het grimmige en harde Bangladesh naar de schitterende sterrenzaak Vrijmoed

Enkele jaren geleden is de 22-jarige Abdul gevlucht uit zijn geboorteland Bangladesh. In België aangekomen besefte hij al snel dat er maar één weg is: de weg vooruit. Vooral Nederlands leren was allesbehalve eenvoudig.

Maar Abdul kreeg en greep de kans om tijdens een brugproject zijn taallessen te koppelen aan zijn passie: koken. In het deeltijds onderwijs heeft Abdul zich ontplooid tot een zelfzekere jongeman met mooie toekomstperspectieven. Zijn opleiding keukenmedewerker en hulpkok volgde hij deels op school en deels op de werkvloer. Hij ging aan de slag bij Mub ‘art in Gent en zette zijn traject verder bij sterrenzaken Publiek en Vrijmoed. Nu is hij een vaste waarde in de keukenbrigade van Michaël Vrijmoed.

“Abdul werkte 3 dagen per week bij ons in het restaurant en de overige 2 dagen volgde hij les in het CDO. In mijn ogen is dit voor jongeren de ideale manier om kennis te maken met het beroep. Ook voor mij en mijn team is deze ervaring voor herhaling vatbaar. Het is ongelooflijk hoe snel een jongere evolueert, als je hem maar goed begeleidt en als de motivatie juist zit. Abdul is een doorzetter, neemt initiatief, ziet werk en is leergierig. Ik heb dan ook niet getwijfeld om hem een vast contract aan te bieden.”

 
 
 
Met deze Gids bieden we geen garantie op het vinden van stagiairs of leerjongeren. Het is in de eerste plaats een praktisch overzicht van onderwijsinstellingen waarmee je kan samenwerken als je jongeren wenst op te leiden op de werkvloer.
More...